GroenLinks stelt vragen over bomenkap

GroenLinks heeft bij monde van Grietje van Dijk in de raadsvergadering van donderdag 10 oktober vragen gesteld over bomenkap in Heerenveen. Er is onrust ontstaan, zo blijkt uit reacties op social media, over de bomenkap voor de aanleg van het Disc Golfterrein in het groene gebied onder de Weinmakker.

Mede op grond van het klimaatakkoord (boom eruit, boom erin,) moet bij het kappen van bomen tot herplanting worden overgegaan.

Ook gaan gemeenten zich inzetten op het niet laten verdwijnen van bestaand groen, het realiseren van nieuw groen en het beperken van ontbossing. Daarom is de gemeente Heerenveen in 2019 aan de slag gegaan met het 50.000 bomenplan. GroenLinks heeft het collegegevraagd hoeveel bomen ten behoeve van dit initiatief gekapt zijn en hoeveel extra bomen de gemeente dit jaar al geplant heeft in het kader van het 50.000 bomenplan?

 benadrukt bij het stellen van de vragen over de bomenkap, iedereen zijn golfspel te gunnen. Het daarvoor kappen van bomen roept echter vraagtekens op hoe dit zich verhoudt met het 50.000 bomenplan van de gemeente Heerenveen.

Eén gedachte over “GroenLinks stelt vragen over bomenkap”

  1. Fijn dat jullie het op de politieke agenda blijven zetten. Maar een belangrijke vraag hebben jullie niet gesteld. Wat gaat er met het hout gebeuren? Als dit als bijstook in een kolen- of biomassacentrale verdwijnt komt alle opgeslagen CO2 vrij. Wordt het ergens als bouwmateriaal gebruikt (meubels, etc) dan win je juist CO2 als er direct voor elke gekapte boom weer nieuwe boompjes gepland worden. Ik beperk me nu alleen even tot de CO2 voor- en nadelen. Het kappen van bomen heeft nog veel meer nadelen.
    Procentueel verdwijnen er momenteel in Nederland meer bomen dan in Zuid Amerika.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *